Posted on

Terapi exam

   Mmmm…penat..tepu..tak leh masuk ap yg baca…

  inilah symptoms study pulun bila  nak exam..bukan stress tapi berusaha lebih and sedaya upaya..

  bila macam ni…terasa kena stop jap..relax kan minda..

   terfikirlah nak buat apa..so i open my inbox emel…buka facebook..ish2..tak elok2 juga..

   nak dgr lagu kot…dgarla kejap..my favourite song…A shoulder to cry on..,,,,mmm…tak cure juga..

   akhirnya…The Best therapy For All…. baru teringat..

   pergila ambik wudhu….and buka my favourite “book’..

    YES!!!! I got it!!!

    ” dan setiap yg bernyawa  tidak akan mati kecuali dgn izin Allah , sebagai ketetapan yg telah ditentukan        

      waktunya. Barangsiapa mengkehendaki pahala dunia, nescaya kami akan  berikannya 

pahala (dunia) itu, dan barangsiapa mengkehendaki pahala akhirat,

Kami berikannya pula pahala (akhirat) itu,

dan Kami akan beri balasan kpd org org yg bersyukur.”

“Dan betapa banyak Nabi yg berperang didampingi sejumlah besar dari pengikutnya yg bertaqwa

Mereka tidak pernah lemah krn bencana yg menimpanya di jalan Allah,

tidak patah semangat dan tidak (pula) menyerah (kepada musuh).

Dan Allah mencintai org2 yg sabar”

(Al – Imran : 145-146)

tersentak seketika….hati yg lemah ini tetiba ditiup semangat yg tinggi…

hati yg runsing ini tetiba dihembus ketenangan  abadi…

hati yg berbolak balik ini tetiba didatangi keyakinan pasti..

Ya Allah …sesungguhnya kata2 mu tak pernah palsu..

Ya Allah..sesungguhnya surat cintamu ini tak pernah menipu..

Ya Allah..sesungguhnya janjimu tak pernak mungkir…

Aku yakin padaMu Ya Allah…

Sesungguhnya Kau mencintai org yg bersabar

Dan Kau pasti bersam2 org yg bersabar..

Dan Kau pasti memberi kejayaan kepada org yg bersabar..

Betapa indahnya kata2 Allah..sesungguhnya Al Quran lah yg menjadi terapi kpd setiap permasalahan..

daripada ayat di atas..saya sedar bahawa…etiap yg berlaku hanya akan berlaku dgn izin Allah..setiap kejayaan dan kegagalan 

hanya akan berlakuu jika Allah menginginkannya..dan setiap berlaku ada hikamah di sebaliknya..

kita sebagai hamba perlulah berusaha sedayanya…dan yakin bahawa Allah itu MAha Adil dan Bikajsana..walau sekecil manapun

amalan dan usaha kita akan dipandang Allah..Rabbul izzati..

jika kita lihat  para  nabi dan sahabat2 yg  berperang menegakkan Islam..

mereka penuh semngat dan motivated sebgaimna difirmankan Allah dalam ayat di atas…

dan pasti penghujungnya kejayaan menanti..

jadi….kita betul2 tanamkan niat yg kita belajar dan berusaha dlm exam ni..untuk Islam..

Untuk agama Allah..bukan untuk mendapat nama..

kita mohon dikurniakan kejayaan adalah untuk umat Islam 

untuk mengembalikan martabat Islam…

untuk membuktikan ummat Islam kuat,cemerlang,gemilang dan terbilang!!

ALLAHU AKBAR!!

seseungguhnya kalu stress,,terapi yg terbaik adlah zikrullah…mengingati Allah..

-wallahualam-

Advertisements

About drdakwah

Previous education: Pasti Al hidayah Sek Keb Langgar Sek Men Sains Pasir Puteh Now: Medical student of IIUM Indera Mahkota

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s