Posted on

taman syurga telaga neraka

Dari semalam lg, tak boleh tido.yela pg ni kena conduct jenazah course dgn ahli ahli study circle.mmm…boleh ke aku nak terangkan dan sampaikan kat diorg ni pasal mcm mana nak kafan, and mandikan jenazah ni…ish, walaupun dah byk kali pergi kursus jenazah..xingat2 juga

mm..pernah saya terfikir…malasnya nk pegi..baik pegi kursus jenazah yg kat KOS tu.dapat sijil lg..kenapala  program ni pun buat hari yg sama.dah la xingat sgt cara2 tu.nak kena ajar org lain pulak tu.macam mana la..ish ish..

bisik hati nurani saya…”xpela..last week dah pergi kursus jenazah dgn ustazah yg sama..lgipun, apala yg ada sangat pada sijil.walaupun diaprovekan oleh JAIP..tapi kalu tak leh practise, buat ap juga…n bila ada kematian,tak tahu nak buat ap.ingat2 lupa… ”

“idura, bila lg nak ajarkan pd org lain..ILMU YG TIDAK  DIAMALKAN BAGAIKAN POHON TIDAK BERBUAH..ingat tu..dan ILMU YG BERMANFAAT JIKA DIAJAR PADA ORANG LAIN DAN DILAKUKAN OLEH ORG ITU,BOLEH JADI BEKALAN DI AKHIRAT KELAK. ingat tu…ini bukan beban idura..ini peluang..dan peluang ini bukan senang nak dapat.segalanya Allah telah tentukan…” hati saya berbisik lagi.Alhamdulillah..Allah berikan peluang untuk saya betulkan niat sebelum pergi jenazah course tu.

Ingin saya berkongsi dgn sahabat2 semua…

MATI..adalah perkara yg semua org akan alami..dan kita telah alami nya sekarang..bila? waktu kita tidur..dan ramai org lupa pada hakikat kematian. Kerana apa??kerana kematian itu adalah suatu yg menakutkan bg kita.Kenapa takut??ye..kerana kita sedar bahawa amalan kita tak cukup lagi.and tak sure mungkin amalan kita diterima  atau hanya sia2..dan mungkin amalan2 kita terlindung dan terpadam dek dosa2 yg dilakukan..

Hati saya tersentak dan gerun bila membaca kata2 allah pada hambanya yg sentiasa lupa ini …

Allah memegang nyawa(seseorang) pada saat kematiannya
dan nyawa (seseorang)yang belum mati ketika dia tidur,
maka Dia tahan nyawa (orang)
yang telah Dia tetapkan kematiannya dan
Dia lepaskan nyawa yg lain sampai
waktu yang ditentukan.Sungguh pada yg demikian itu
terdapat tanda2  (kebesaran ) Allah    bagi kaum yg berfikir.
[Az-zumar : 42]

cuba bayangkan..apabila kita tidur..dgn lenanya…penat sangat hari tu..sampai tidur pun tak baca doa,tak mengucap.. tak tahu apa terjadi di sekeliling..lenanya..dan lepas tu kita bangun..kalau bangun nampak kipas berpusing, tingkap terbuka,berada di atas katil.,, alhamdulillah..Allah lepaskan nyawa kita..tapi apa kata kalu Allah menahan nyawa kita.dan bila terbangun,nampak kegelapan…kita keseorangan..di dalam ‘bilik” yg sempit..badan kita berbungkus..kita di tempat asing..di tepi2 ada ular..di atas badan ada ulat merayap…nauzubillah Ya allah…

pada masa tu lah..kita tyerbayang ap akan terjadi..memohon dan merayu..meratap dan merintih..meminta dan berharap agar di kembalikan ke dunia semula..kerana apa???ingin menebus segala dosa yg dilakukan..dan kita berjanji..kalu dikembalikan ke dunia..kita akan beramal banyak2..meninggalkan segala maksiat dan larangan allah..Tapi…berbaloikah semua itu?????adakah rintihan,rayuan dan permintaan kita yg tulus itu di perkenankan allah??TIDAKKK!!! wahai sahabatku sekalian….

INGATLAH!! Allah telah membawa kita merasai dan menjalani alam2 yg berbeza..alam rahim…alam dunia…alam barzakh..alam mahsyar..dan alam akhirat…dan di antara kelima2 alam itu..alam manakah yg akan memberi peluang kepada kita untuk menuju ke tempat bertemu Allah dalam keadaan baik dan penuh rahmat?? hanya SATU sahabatku…di dunia…inilah tampat untuk kita menentukan bagaimana perjalanan kita seterusnya..adakah akhirnya kita ke taman2 syurga..ataupun..perjalanan kita penuh seksa, derita dan pengakhiran kita adalah ke dalam telaga neraka??

renungkanlah sahabatku….kita tidak tahu bagaimana pengakhiran hidup ini…amalan semata2 tidak menjamin terpilihnya kaki ini melangkah ke dalam syurga..hanya rahmat Allah yg menentukan segalanya…bercinta lah dengan Allah..berbaik2lah dgn Quran Nya..berindu rindulah dgn RasulNya…Insyaalllah syafaatnya menjadi pembantu kita kelak..AMIn…

Wallahualam

Advertisements

About drdakwah

Previous education: Pasti Al hidayah Sek Keb Langgar Sek Men Sains Pasir Puteh Now: Medical student of IIUM Indera Mahkota

3 responses to “taman syurga telaga neraka

  1. salam. kematian itu pasti. Maka, berusahalah sebaiknya untuk yang pasti. Moga2 kita menjadi org yang faham dan bijak.

    p/s: ja, saya punye blog dah tukar address. adilahrafiah.blogspot.com
    maaf bagitau lambat 🙂

  2. Husna hazim ⋅

    salam ziarah ja…lawatilah blog husna nanti2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s