Posted on

BERFIKIRLAH TENTANG NERAKA

Kalau org tanya kita, pilih antara dua, “nak masuk syurga ke nak dijauhkan dari api neraka?”

mesti kita nak pilih nikmat syurga,kan?

nikmat yang Allah bagi pada hambaNya yang taat dan beriman kepadaNya.sape tak nak kalu dikurniakan bidadari yng cantik.sape tak nak kalu ditempatkan tempat yang indah..nak ap..semua dapat.dan itulah matlamat utama kita berbuat amal..supaya diberi ganjaran pahala yang banyak,and nanti bila dihisab,timbangan akan berat sebelah kanan.Itu yg kita mahu,kan?

semua mengejar untuk mendapatkan pahala yg banyak. Derma pada yg memerlukan..tolong anak yatim…bantu saudara2  di palestin…semuanya sebab nak dapat pahala…pahala yg berganda2..

TAPI..! dalam mengejar pahala daripada Allah…kita tetap melakukan laranganNya..derma pada anak yatim..tapi solat kita tinggal..tolong saudara2 di dafur kebuluran..tapi kita tinggal puasa ramadhan..bersemangat berkobar melaungkan bantahan pd israel, tapi kita still tak berubah..still buat maksiat…anak2 luar nikah hari2 dilahirkan..ada yang dibunuh..ada yg ditinggalkan..

pergi buat charity work dirumah og2 tua…tapi ibubapa sendiri tidak dijaga…Kenapa semua ini berlaku???kerana kita jarang sekali memikirkan tentang azab Allah yg sgt besar…NERAKA…

kita angkuh mengatakan amalan kita sudah banyak…pasti timbangan amalan lg byk daripada kejahatan dan kemungkaran..kita berbangga dgn kebaikan yg kita lakukan..

tapi kita tak pernah terpikir…adakah amalan yg kita lakukan itu diterima Allah??bagaimana kalu ianya sia sia?kita sangat berbeza dgn sahabat-sahabat di zaman salafus soleh…amalan?xusah dibandingkan.jauh panggang dari api..tapi..wpun amalan mereka begitu byk..mereka hanya memikirkan takutnya dgn azab api neraka..dan mereka xmemikirkan untuk mendpat ganjaran syurga..tapi kita bagaimana?

cuba renungkan….oleh itu…sahabat2 sekalian …sentiasa hadirkanlah bayangan neraka dalam diri kita..kita tidak tahu bilakah ajal kita akan tiba…adakah dalam keadaan husnu dzon?alhamdulillah..tapi bgaimana jika penghujung hayat kita…berakhir dgn suudzon..nauzubillah..

wallahualam

About drdakwah

Previous education: Pasti Al hidayah Sek Keb Langgar Sek Men Sains Pasir Puteh Now: Medical student of IIUM Indera Mahkota

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s